Strona

Przepis na ciasto RAFAELLO laughing

Bardzo smaczne ciasto w dodatku bez pieczenia! smile

 

Składniki:

 

  • 200 g krakersów - duża paczka
  • opakowanie serka mascarpone - 250 g
  • szklanka śmietanki 30 % - 260 g
  • pół szklanki mleka w proszku - 60 g
  • szklanka wiórków kokosowych - 100 g
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

 Sposób wykonania:

Do szklanki wlej około 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku. Wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do całkowitego przestudzenia. 

Do większego, wysokiego naczynia wlej szklankę śmietanki słodkiej 30 %, dodaj serek mascarpone oraz cukier i mleko w proszku. Całość wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Naczynie odstaw do lodówki na 30 minut lub na 15 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie wyjmij naczynie z mocno schłodzonym kremem. Krem ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Już po 2-3 minutach krem zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Do takiego kremu możesz wsypać 1/3 szklanki wiórków. Wlej też przestudzoną żelatynę i wymieszaj dokładnie krem.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj miękkim masłem. Boki posmarowane masłem wyłóż paskami z papieru do pieczenia. Takie paski idealnie będą się trzymały formy. Na dno formy wyłóż pierwsze piętro krakersów. W razie potrzeby połam je na kawałki, by wypełniły całą powierzchnię. Formę z krakersami szykuj zawsze wcześniej, by mieć ją gotową do przekładania tężejącym kremem. 

Na krakersy wyłóż 1/3 kremu. Rób to powoli i ostrożnie, by krakersy nie wyskoczyły z formy podczas nakładania masy. !!!

Kolejno znów warstwa krakersów oraz druga porcja kremu. Na koniec znowu krakersy i reszta kremu, który został w misce. 

Gotowe ciasto rafaello można już posypać pozostałymi wiórkami i odstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Do tego ciasta na kraksach polecam użyć wiórków, które były ścierane na drobnych oczkach. ;)

 

 

 Ciasto rafaello

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl