Przepis na ciasto RAFAELLO
Bardzo smaczne ciasto w dodatku bez pieczenia!
Składniki:
Sposób wykonania:
Do szklanki wlej około 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku. Wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do całkowitego przestudzenia.
Do większego, wysokiego naczynia wlej szklankę śmietanki słodkiej 30 %, dodaj serek mascarpone oraz cukier i mleko w proszku. Całość wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Naczynie odstaw do lodówki na 30 minut lub na 15 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie wyjmij naczynie z mocno schłodzonym kremem. Krem ubijaj mikserem na wysokich obrotach. Już po 2-3 minutach krem zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Do takiego kremu możesz wsypać 1/3 szklanki wiórków. Wlej też przestudzoną żelatynę i wymieszaj dokładnie krem.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj miękkim masłem. Boki posmarowane masłem wyłóż paskami z papieru do pieczenia. Takie paski idealnie będą się trzymały formy. Na dno formy wyłóż pierwsze piętro krakersów. W razie potrzeby połam je na kawałki, by wypełniły całą powierzchnię. Formę z krakersami szykuj zawsze wcześniej, by mieć ją gotową do przekładania tężejącym kremem.
Na krakersy wyłóż 1/3 kremu. Rób to powoli i ostrożnie, by krakersy nie wyskoczyły z formy podczas nakładania masy. !!!
Kolejno znów warstwa krakersów oraz druga porcja kremu. Na koniec znowu krakersy i reszta kremu, który został w misce.
Gotowe ciasto rafaello można już posypać pozostałymi wiórkami i odstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia masy. Do tego ciasta na kraksach polecam użyć wiórków, które były ścierane na drobnych oczkach. ;)